fbpx

SIKKER LEVERING | GRATIS GAVEINDPAKNING | FRI FRAGT OVER DKK 500 I DANMARK

PAS PÅ DINE SMYKKER

Sådan plejer du dine smykker, perler og diamanter

Du er selvfølgelig glad for dine smykker og vil gerne passe så godt på dem som overhovedet muligt – uanset om det er dyrere smykker eller smykker i en lidt billigere prisklasse, så skal de plejes og passes. Derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du plejer og renser din smykker så du kan få glæde af dem i mange år fremover.

 

PAS PÅ DINE SMYKKER

Vi køber selvfølgelig vores smykker for at bruge dem og for at vise dem frem. Men hvis du vil passe lidt ekstra godt på dine smykker skal du engang imellem tage dem af. Vi anbefaler, at du tager dine smykker af når du:

– Sover

– Dyrker sport og andre fysiske aktiviteter

– Går i haven

– Går i bad

– Bader i havet

– Gør rent og er i berøring med vand og rengøringsmidler

 

Generelt skal du undgå, at dine smykker kommer i berøring med kemikalier, af nogen art. Derfor er det også en god idé at tage dine smykker på som det sidste når du skal afsted i byen. På denne måde undgår du, at de kommer unødigt i kontakt med for eksempel parfume, cremer og andet.

 

Pas godt på dine smykker og vær forsigtig. Smykker – specielt med ædelsten – kan være skrøbelige. Så beskyt dem så godt som muligt mod stød og slag.

 

SÅDAN OPBEVARER DU DINE SMYKKER

Den bedste måde at opbevare dine smykker på, er ved at putte dem i stof- eller plastposer hver for sig. På den måde undgår du at smykkerne ligger og ridser op mod hinanden. De udsættes heller ikke for direkte sollys eller luft, som kan misfarve eller oxydere dine smykker. Hvis du gerne vil have dine smykker til at hænge fremme er et smykkestativ også en god idé. Du skal dog stadig være opmærksom på at smykkerne ikke hænger og gnider op mod hinanden. Alternativt kan du lægge dine smykker i en glasboks, så du stadig kan se dem.

 

SÅDAN RENSER DU SELV DINE SMYKKER

Mange vil opleve, at deres sølvsmykker over tiden vil få en lidt snavset og oxyderet overflade. Det siger ingenting om kvaliteten af smykket, men er en helt naturlig proces, som sker grundet din udskillelse af din krops syre og sved. Nogle mennesker oxyderer smykker mere end andre. Derudover samler smykker også snavs fra blandt andet cremer og lignende. Det gælder naturligvis også smykker af guld, selv om de er lidt mere robuste.

Hermed nogle gode råd til rensning af dine smykker:

  • Opvaskemiddel, ny og blød tandbørste og en pudseklud. Læg dit smykke i varmt vand tilsat lidt opvaskemiddel og evt. noget salmiakspiritus. Lad det ligge i cirka 10 minutter og rens det så med en ren tandbørste og en pudseklud. Brug ikke tandbørsten direkte på andre ædelsten end diamanter. Diamanter har en hårdhed, der kan tåle praktisk taget alt, men nogle ædelsten kan blive ridset afhængig af børsten, der bruges. Bemærk ligeledes, at denne behandling ikke må bruges til perler.

 

  • Du kan mange steder også købe rens og pudseklude specielt udviklet til dine smykker

 

  • Sølvpapir og salt er en anden måde hvorpå du kan “pifte” dine smykker op. Kom kogende vand i en skål med små kugler af sølvpapir og en smule salt. Lad smykket ligge der i et par minutter og rens dem. BEMÆRK, at denne metode ikke må bruges hvis smykket har ædelsten eller perler.

 

Ædelsten og halvædelsten

Ædelstene kan som udgangspunkt deles op i to kategorier alt efter hårdhed. De hårde ædelstene, som rubin, safir og diamant kan rengøres med ½ liter varmt vand, en spiseske salmiakspiritus og en teskefuld opvaskemiddel. Vask ædelstenen i blandingen og børst den med en blød tandbørste. Skyl efter med rigeligt vand, så du sikrer dig, at kemikaliet er skyllet helt bort, inden du tager smykket i brug. Tør med en blød klud.

Halvædelstene som ametyst, turkis og topas bør ikke udsættes for rengøringsmidler, men skal blot vaskes i varmt vand, tilsat en enkelt dråbe opvaskemiddel. Børst med en blød tandbørste og skyl efter med rigeligt vand. Tør til sidst med en tør, blød klud.

Perler

Uanset om dit smykke indeholder naturlige perler eller dyrkede perler, skal de behandles meget nænsomt. Perler er bløde og sårbare over for både kemikalier, parfume og shampoo.

Du rengør dine perler ved at aftørre dem med en blød, tør klud uden brug af rengøringsmidler eller kemikalier af nogen som helst art. Hvis der er kommet skidt eller snavs på perlerne, kun du benytte en let opvredet klud med lunt vand og tørre efter med en tør blød klud.

 

ULTRALYDSRENSNING

En gang om året kan det være en god idé at supplere din egen rengøring med en ultralydsrensnig. Det kan du som oftest få gjort hos din lokale guldsmed. Alternativt kan du aflevere/sende smykkerne til SIDONA ApS og vi skal nok tage os kærligt af smykkerne og få dem til at funkle igen.

Updating…
  • Ingen varer i kurven.